19 listopada 2016

Tapioka

Tapioka jest skrobią z bulw manioku. Jest lekkostrawna i bezglutenowa

Jeżeli nie możesz używać skrobi ziemniaczanej, a chciałbyś zagęścić sos, zupę lub użyć jej do wypieków, to tapioka nadaje się do tego idealnie. Ma neutralny smak i zapach, więc dobrze sprawdza się jako składnik deserów.
Rzadko uczula, więc ratuje mamę niejednego alergika. 

Do tej pory opisano tylko kilka przypadków alergii na tapiokę (krzyżowo reaguje z lateksem, więc ten, kto ma alergię na lateks, nie powinien jej spożywać, bo może wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny).

Nie należy do produktów zbyt wartościowych, jeżeli chodzi o wartości odżywcze, ale bardzo przydaje się w diecie alergika.

Tapioka występuje w postaci mąki lub kuleczek. Ta mączna działa jak inne skrobie. Kuleczki zaś są idealne do przygotowywania deserów, ale widziałam, że niektórzy używają ich także do zup (zamiast kaszy/makaronu/ryżu). Kiedyś czytałam też o azjatyckich czipsach z tapioki, ale widziałam je tylko na zdjęciach. 

Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub w marketach na działach ze zdrową żywnością. Koszt: ok. 6 zł za 400g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)