Dzisiaj koktajli ciąg dalszy. Tym razem podsuwam przepisy na takie, które dają zastrzyk energii. Wszystkie przepisy pochodzą z książki amerykańskiej dietetyczki J. J. Smith "Zielona dieta koktajlowa. Jak oczyścić organizm i schudnąć".
Autorka radzi:
1) najpierw zblenduj same warzywa,
2) dolej wody lub innego płynu (zmiksuj do płynnej konsystencji),
3) dodaj pozostałe składniki i zblenduj (do osiągnięcia kremowej konsystencji).
1. TRUSKAWKI Z WINOGRONAMI
- 2 garście zielonych warzyw liściastych,
- 0,5 filiżanki wody,
- 0,5 filiżanki czerwonych winogron,
- 2 banany (obrane i zamrożone),
- 1,5 filiżanki mrożonych truskawek.
2. GRUSZKI Z IMBIREM
- 2 garście zielonych warzyw liściastych,
- 0,5 filiżanki wody,
- 2 gruszki (pozbawione gniazd nasiennych),
- 0,5 cm świeżego startego imbiru,
- 0,25 filiżanki posiekanych świeżych listków mięty.
3. GRUSZKA Z POMARAŃCZAMI
- 2 garście zielonych warzyw liściastych,
- 0,5 filiżanki lodu,
- 1 gruszka (pozbawiona gniazd nasiennych),
- 2 pomarańcze (obrane, bez pestek),
- 1 łyżka stołowa świeżo zmielonego siemienia lnianego.
4. KOKOS Z JAGODAMI
- 2 garście zielonych warzyw liściastych,
- 1 filiżanka wody,
- 2 nektarynki (obrane, bez pestek),
- 1 banan (obrany i zamrożony),
- 0,5 filiżanki jagód goji,
- 0,5 filiżanki miąższu orzecha kokosowego (pokrojonego na kawałki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)