Kocham wrzesień! Stragany uginają się wówczas pod ciężarem samych pyszności! Klik.
Pyszności warto zawekować, aby zimą cieszyć się ich smakiem, co też od kilku dni czynię. Jeśli chcecie pójść w moje ślady, zdradzę Wam dzisiaj mój sposób na sterylizowanie słoików na sucho.
Jasnym jest, że słoik przed zawekowaniem powinien być czysty, wyparzony i suchy. Kiedy przetwarzam duże ilości warzyw czy owoców, nie mam czasu (i chęci też...), aby jeszcze wycierać każdy słoik do sucha. Ułatwiam więc sobie życie, korzystając z piekarnika. Jak to robię?
Po pierwsze - myję słoiki i nakrętki.
Po drugie - wstawiam do zimnego piekarnika (na kratkę lub blaszkę).
Po trzecie - rozgrzewam piekarnik do 120 stopni C (góra - dół; ze słoikami i nakrętkami w środku).
Po czwarte - sterylizuję słoiki i nakrętki ok. 10 - 15 minut (licząc od momentu nagrzania się piekarnika).
Sposób jest przeze mnie wielokrotnie sprawdzony i bardzo go polecam!
Oszczędza dużo czasu i nerwów ;)
Oszczędza dużo czasu i nerwów ;)
A już jutro zapraszam po przepis na pyszne leczo na zimę, bo skoro Wasze słoiki będą wysterylizowane to nie mogą się przecież zmarnować ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)