Lubię soki. Marchewkowe piję często. Długo nie wiedziałam jednak, co robić z wytłoczyn po marchewkach bądź innych warzywach, które wykorzystywałam do robienia soków. Zazwyczaj lądowały w koszu. Odkąd znalazłam ten przepis: klik, wytłoczyny już się nie marnują.
Składniki:
- miąższ po soku z 3 marchewek,
- ok. 200 g upieczonej dyni (najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido; waga przed pieczeniem),
- 1 łyżeczka kuminu (całego, nie mielonego),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 suszony pomidor,
- odrobina oregano lub suszonej pietruszki,
- sól do smaku.
Składniki:
- miąższ po soku z 3 marchewek,
- ok. 200 g upieczonej dyni (najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido; waga przed pieczeniem),
- 1 łyżeczka kuminu (całego, nie mielonego),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 suszony pomidor,
- odrobina oregano lub suszonej pietruszki,
- sól do smaku.
Wykonanie:
1) Wytłoczyny z marchewek mieszam z upieczoną zblendowaną dynią. (O pieczeniu dyni pisałam np. tutaj: klik). Dodaję przyprawy.
2) Powstałą masę wykładam na papier do pieczenia i wyrównuję wałkiem do ciasta.
3) Przy użyciu noża dzielę masę na 6 części i robię odstępy między powstałymi kawałkami.
4) Nagrzewam piekarnik do 110 stopni C i wstawiam chlebek na około 2 godziny (co pół godziny kromki obracam na drugą stronę). Środek ma być miękki, ale kromki nie powinny się rozpadać.
Podaję z różnymi dodatkami, tu z awokado zblendowanym z czosnkiem, oliwą i pieprzem. Smakuje nie tylko dużym, mali również jedzą ze smakiem :)
Może być smaczny 😋 Aga przynieś na spróbowanie 😊 czy coś zamiast pieczonej dyni można dać?
OdpowiedzUsuńIlona, dynia musi być... Jest smaczny, następnym razem jak zrobię to przyniosę :)
UsuńWygląda apetycznie,postaram się też coś takiego wyczarować.
OdpowiedzUsuń