Dobry na śniadanie, podwieczorek. Bez jajek, mleka, glutenu...
Składniki :
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- upieczona dynia (tyle, ile ważą 2 banany) - jeśli nie masz dyni, daj zamiast niej 2 banany,
- 1/3 szklanki oleju kokosowego (lub innego roślinnego),
- 2 łyżki słodu, np. miodu,
- 1 łyżka siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- słonecznik (do posypania).
Przygotowanie:
1. Zblendowałam banany i dynię.
2. Dodałam resztę składników i ponownie zblendowałam.
3. Blaszkę (keksówkę) wyłożyłam papierem do pieczenia, włożyłam do niej powstałą masę, posypałam słonecznikiem i wstawiłam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Smacznego :)
Czy można pominąć siemie lniane lub czymś je zastąpić?
OdpowiedzUsuńSiemię lniane jest tutaj w zastępstwie jajka, ma za zadanie skleić składniki w całość.
Usuń