"Zwierzęta jedzą w najprostszy sposób i w najrzadszych sytuacjach można mówić o zestawieniu. Zwierzę mięsożerne nie łączy spożywanego białka z węglowodanami, toteż nie zakwasza organizmu. (...) Enzymy ludzkiego systemu trawiennego podlegają określonym ograniczeniom. Jeśli poprzez nawyki żywieniowe przekroczymy owe granice, dochodzi do dolegliwości trawiennych. Prawidłowe zestawianie pokarmów to zatem nic innego jak uwzględnianie naszych enzymatycznych uwarunkowań i ograniczeń. Jeśli zatem świadomie zestawiać będziemy ze sobą pokarmy, nie licząc przy tym na łut szczęścia, to spożyte posiłki zostaną strawione lepiej i skuteczniej".
Jan i Inge Dries, "Sztuka łączenia pokarmów.
Co z czym?"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)