Translate

20 maja 2017

Przeczytane... Sztuczne substancje smakowe

"Chemikalia używane do poprawienia żywności smakiem masła mogą powodować chorobę Alzheimera i demencję. Dwuacetyl (diacetyl), główny składnik w tym procesie, przekracza barierę krew - mózg i rozpoczyna proces prowadzący do pojawienia się chorób. (...) Mózg potrafi się sam oczyścić, ale dwuacetyl blokuje proteinę, która pozwala mózgowi na samodzielną naprawę. Należy więc unikać wszystkiego, co ma napis "smak maślany", "przyprawione masłem" itp. 
Osoby pracujące przy produkcji dwuacetylu noszą skafandry "kosmiczne", ponieważ wdychanie tej substancji niszczy płuca, prowadzi do uszkodzeń wewnętrznych, a nawet śmierci".

Ryszard Grzebyk, "Rak to nie wyrok 1" (s. 213)

Autor wspomina też o tym, że popcorn, który ludzie tak często kupują w kinie, również zawiera "maślany smak" - sprawdziłam to i okazuje się, że to niestety prawda :/ Także od dzisiaj proponuję kino bez popcornu, będzie zdrowiej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)