Translate

26 grudnia 2016

Biały cukier

"Jeśli czujesz, że opadasz z sił albo koniecznie potrzebujesz czegoś słodkiego, sięgnij po bakalie i orzechy. Są sto razy zdrowsze niż słodycze robione przemysłowo.

Poza tym, czy wiesz jak działa na twój organizm biały cukier?

Sztucznie zmusza twój mózg do produkowania serotoniny - czyli hormonu radości. Czy wiesz, co to oznacza w praktyce? To, że twój mózg przestaje produkować serotoninę w naturalny sposób. Wtedy wpadasz w depresję.

Biały cukier wywołuje wahania nastroju i wrzuca cię z euforii w rozpacz. A przecież nie o to chodzi.

Dlatego przestałam jeść przemysłowo produkowane słodycze i do niczego nie używam cukru.

Ale czasem zjadam suszonego daktyla albo figę. I orzechy, które są najlepszym źródłem magnezu".

Beata Pawlikowska, "Jedz zdrowo i myśl pozytywnie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)