"Jeśli czujesz, że opadasz z sił albo koniecznie potrzebujesz czegoś słodkiego, sięgnij po bakalie i orzechy. Są sto razy zdrowsze niż słodycze robione przemysłowo.
Poza tym, czy wiesz jak działa na twój organizm biały cukier?
Sztucznie zmusza twój mózg do produkowania serotoniny - czyli hormonu radości. Czy wiesz, co to oznacza w praktyce? To, że twój mózg przestaje produkować serotoninę w naturalny sposób. Wtedy wpadasz w depresję.
Biały cukier wywołuje wahania nastroju i wrzuca cię z euforii w rozpacz. A przecież nie o to chodzi.
Dlatego przestałam jeść przemysłowo produkowane słodycze i do niczego nie używam cukru.
Ale czasem zjadam suszonego daktyla albo figę. I orzechy, które są najlepszym źródłem magnezu".
Beata Pawlikowska, "Jedz zdrowo i myśl pozytywnie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)