Translate

28 stycznia 2017

Bezglutenowe pączki

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami... W tym roku będziemy obchodzić go 23 lutego. Jeśli gluten zniknął z Waszej diety, a nie wyobrażacie sobie tego dnia bez pączków, skorzystajcie ze sprawdzonego przeze mnie przepisu autorstwa Atelier Smaku!











Składniki:

- 1/2 szklanki mąki gryczanej,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego,
- 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego,
- 1 łyżeczka suchych drożdży,
- 1 szczypta soli,
- 100 ml mleka kokosowego,
- 150 ml mleka roślinnego (np. owsiane, ryżowe lub inne), 
- roślinna frytura lub olej do smażenia,
- cynamonowy cukier puder (do posypania). 

Przygotowanie:

1) Wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz drożdży.
2)  Wymieszaj mleko kokosowe z innym "mlekiem", drożdżami i odrobiną mąki zmieszanej z cukrem. Odstaw na 15 minut (drożdże muszą ruszyć).
3) Gotowy zaczyn wlej do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
4) Rozgrzej olej w garnku, zamocz w nim 2 łyżki (są to łyżki do oddzielania ciasta).
5) 2 łyżkami nabieraj ciasto i wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz.
6) Smaż na rumiany kolor.
7) Po usmażeniu wyłóż pączki na ręcznik papierowy.
8) Przygotuj cynamonowy cukier puder: zmiel w młynku do kawy brązowy cukier i wymieszaj go z cynamonem.
9) Posyp pączki przygotowanym cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)