Translate

16 stycznia 2017

"Lazania" (bez makaronu)

Dzisiaj po włosku, ale... bez makaronu. Wiem, prawdziwa lazania to duże płaty makaronu z farszem, ale moja też farsz posiada, a i płaty są, tyle że z cukinii. I smakuje wspaniale!



Najpierw zabrałam się za przygotowanie farszu, czyli:

1) obrałam pieczarki, cebulę, marchewkę i pietruszkę i poddusiłam w garnku na małej ilości oleju kokosowego, a następnie zalałam przecierem pomidorowym, dodałam sól, pieprz, kurkumę, oregano, majeranek i poddusiłam na małym ogniu (ok. 10 - 15 minut).

Następnie:

2) umytą cukinię obrałam ze skórki, a następnie przy pomocy zwykłej obieraczki do warzyw pokroiłam na płaty,

3) w żaroodpornym naczyniu ułożyłam na przemian cukinię i farsz, a na koniec posypałam "serem",



4) włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłam około 20 minut.

Moja rada: zróbcie od razu podwójną porcję :) Bez dokładki się nie obejdzie! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)