"Warto podjąć walkę o zdrowie, bowiem żyć i chorować to proste, ale żyć i być zdrowym jest sztuką, której trzeba się nauczyć".
Stefania Korżawska
Od jesieni do wiosny jednym z lepszych źródeł witaminy C jest kiszona kapusta. Kiszona, nie kwaszona! "(...) prawdziwie kiszona, a nie zakwaszana octem, bowiem ta prawdziwa zawiera kwas mlekowy, który jest potrzebny wątrobie do podjęcia właściwej pracy". [S.Korżawska, "Wybrałam zdrowie dla dziecka"]
Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, wpływa dobrze na florę bakteryjną jelit.
Moją ulubioną kapustą kiszoną jest ta, którą widzicie na zdjęciu. Można ją kupić w sklepach eko, ale zazwyczaj w okolicach świąt jest dostępna w bardzo dobrej cenie w Lidlu (12 grudnia widziałam ją w pobliskim Lidlu w cenie 5,99 zł/750g).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)