Translate

4 listopada 2016

Chleb z dwóch składników

Uwielbiam poranki, które wita zapach świeżo upieczonego chleba, a Ty? Chleb, który widzisz na zdjęciu, składa się z 2 składników i nie wymaga wielkich talentów kulinarnych. Potrzebuje jedynie czasu.




Jeśli chciałbyś spróbować, jak smakuje, przygotuj:

- 500 g białej kaszy gryczanej (tzw. niepalonej),
- sól (2 szczypty i 0,5 - 1 płaską łyżkę).

I zaczynamy!
1) Kaszę opłucz na sitku, wsyp do miski, posól (dwie szczypty) -> to bardzo ważne! Wymieszaj kaszę z solą, zalej letnią wodą tak, aby cała kasza była przykryta. Odstaw na minimum 8 godzin.
2) Opłucz kaszę na sitku i ponownie zalej letnią wodą. Odstaw na 8 - 10 godzin.
3) Odlej wodę, a kaszę zblenduj (delikatne grudki są wskazane). Dodaj 1 łyżkę soli, wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej trochę wody (powinno swobodnie spadać z łyżki).
4) Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, zblendowaną kaszę przełóż do formy i owiń ściereczką. Pozostaw w nienagrzanym zamkniętym piekarniku na około 8 godzin.
5) Możesz posypać wierzch chleba ziarnami lub kminkiem, jednak nie jest to konieczne.
6) Nagrzej piekarnik do 200°C (z blaszką w środku, pamiętaj o zabraniu ściereczki!).
7) Piecz chleb przez 50 - 55 minut, licząc od momentu nagrzania się piekarnika.
8) Wyjmij chleb z foremki, wystudź, żeby odkleić papier i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na piekarnikowej kratce.
9) Podawaj jak lubisz - u mnie np. z pastą żółtkową, rzodkiewkami i kiełkami. Ale smakuje nawet bez niczego, przekonaj się sam :)















EDIT:

video

Reasumując: chleb nie jest ani suchy, ani twardy. Skórka jest chrupiąca, a środek miękki. :)

13 komentarzy:

  1. Nie robiłam,ale jadłam.Jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aguś pyszny chlebek !!! Bravo !!!
    Zrobiłam wczoraj wieczorem .
    Próbowałam różniaste przepisy na pieczywo bezglutenowe i nie mogłam trafić sobie w smak.Poza tym wszystkie dotychczasowe chlebki i bułeczki bezglutenowe jako tako smakowały na ciepło , a niestety na drugi dzień czar pryskał .Kruszyły się i nie były już tak pyszne .
    Twój chlebek był smaczny zarówno wczoraj jak i dzisiaj .
    Poza tym składniki !:) Wierzę w to , że najlepsze są najprostsze rzeczy :)
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy na pewno w przepisie jest Łyżka soli? Chleb jest pyszny =) ale bardzo słony. Dziś będę robić jeszcze raz i dodam 1 łyżeczkę =) dzieki za przepis =) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może, trzeba kupić kamienną niejodowaną! Ma dziesiątki innych substancji odżywczych i nie smakuje jak jedna sól. Warto poszukać takiej soli, kosztuje mniej niż zł za 1.1kg kłodawskiej i cieszyć się zdrowiem :)

      Usuń
  4. Witam wszystkich, postanowiłem właśnie zrobić ten świetnie wyglądający chlebek. Pani Agnieszko czy letnia woda to ma być przegotowana czy może być zwykła kranówa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze daję wodę z kranu. Życzę udanych wypieków :)

      Usuń
    2. Kurcze chyba coś zrobiłem źle, po dodaniu letniej wody na kaszy powstało dużo piany. Wydaje mi się, że dobrze wypłukałem kaszę przed dodaniem soli. Pani Agnieszko pomocy robić dalej czy już do wyrzucenia? Pozdrawiam MarnyPopis.

      Usuń
    3. Uff, to dobrze, Pani Agnieszko czy trzeba to piec koniecznie w formie metalowej keksownicy czy można w foremkach aluminiowych takich do pasztetu? Pozdrawiam MarnyPopis.

      Usuń
    4. Aluminiowym foremkom mówię nie! http://blog.veganatura.pl/uwaga-na-aluminium/
      Pozdrawiam!

      Usuń

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)