Translate

13 grudnia 2016

Ciastka z fasoli

Dzisiaj podrzucam przepis, który mnie zaskoczył. Na plus, bo ciastka z fasoli robi się naprawdę szybko i są pyszne :) A ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy smakują wybornie! 

Składniki:

- 1 kopiasta szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (w ostateczności! może być z puszki, ale bez płynu),
- 3 łyżki słodu (miód albo ksylitol itp.),
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki mleka roślinnego,
- 2 łyżki kakao lub karobu,
- 1/2 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego w przypadku alergii na gluten),
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego lub 1 jajko,
- szczypta soli,
- ok. 35g czekolady (o dobrym składzie).

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem czekolady) blendujemy. Po zbledowaniu odstawiamy na 10 minut.

2. Siekamy czekoladę. Dodajemy do zblendowanych składników. 

3. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

4. Łyżką nakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

5. Pieczemy 20 minut, a jemy po ostudzeniu.


2 komentarze:

  1. Słyszałam, że z fasoli można zrobić wszystko, ale tak pysznych ciasteczek jednak się nie spodziewałam! :)

    OdpowiedzUsuń

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)