Te gofry nie są ani puszyste, ani miękkie, te gofry nie zawierają bowiem glutenu. Uwierz mi jednak, że - jeśli nagle z Twojej diety gluten musi zniknąć - będziesz jadł je z wielkim
apetytem. W moim zeszycie z przepisami zapisane są jako "gofry zamiast
chleba". W zależności od tego, jakich dodatków użyjesz, mogą być na
słodko lub na wytrawnie.
Przygotuj:
- 1 szklankę mąki gryczanej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- szczyptę soli,
- 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- niepełną szklankę wody lub mleka (u mnie jest to zazwyczaj jakiś napój roślinny, choć czasami i woda),
- ziarna lub bakalie,
- dodatki (dżem, miód, pasztet, warzywa - co lubisz i możesz).
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Rozgrzej gofrownicę. Piecz około 10 - 15 minut. Połóż ulubione dodatki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)