Translate

13 listopada 2016

Placki owsiano - amarantusowe

Ze zrobieniem takich placków poradzi sobie każdy! Robi się je szybko i naprawdę dobrze smakują, a do tego są zdrowe.











Składniki:

- 8 łyżek płatków owsianych (bezglutenowcy biorą płatki owsiane z przekreślonym kłosem),
- 6 łyżek amarantusa** ekspandowanego*,
- 1 jajko (a jeśli nie możesz jajka, zmiel siemię lniane, zalej odrobiną wrzątku, wymieszaj i chwilę poczekaj, aż siemię wchłonie trochę wodę),
- 2 łyżki mleka (u mnie "mleko" kokosowe),
- tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, rozgrzej tłuszcz na patelni, uformuj małe placki (ok. 6 sztuk) i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj na przykład z owocami.


* "Ekspandowanie zbóż nosi także nazwę puffingu. Polega ono na tym, że ziarno jest poddawane działaniu gorącej pary. Proces odbywa się w warunkach wysokiego ciśnienia. Nie wykorzystuje się substancji chemicznych. Ekspandowanie wymaga zastosowania całych ziaren zbóż, co ma tę zaletę, że większość cennych składników odżywczych zostaje zachowana". źródło

** Amarantus należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Ma trzykrotnie wyższą zawartość błonnika niż pszenica. Najwyższą wartość pokarmową osiągają produkty, które zawierają w sobie amarantus zmieszany z mąką z tradycyjnych roślin zbożowych. Jest dobrym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, potasu i magnezu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)