Składniki:
- 8 łyżek płatków owsianych (bezglutenowcy biorą płatki owsiane z przekreślonym kłosem),
- 6 łyżek amarantusa** ekspandowanego*,
- 1 jajko (a jeśli nie możesz jajka, zmiel siemię lniane, zalej odrobiną wrzątku, wymieszaj i chwilę poczekaj, aż siemię wchłonie trochę wodę),
- 2 łyżki mleka (u mnie "mleko" kokosowe),
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, rozgrzej tłuszcz na patelni, uformuj małe placki (ok. 6 sztuk) i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj na przykład z owocami.
* "Ekspandowanie zbóż nosi
także nazwę puffingu. Polega ono na tym, że ziarno jest poddawane
działaniu gorącej pary. Proces odbywa się w warunkach wysokiego
ciśnienia. Nie wykorzystuje się substancji chemicznych. Ekspandowanie
wymaga zastosowania całych ziaren zbóż, co ma tę zaletę, że większość
cennych składników odżywczych zostaje zachowana". źródło
** Amarantus należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Ma trzykrotnie wyższą zawartość błonnika niż pszenica. Najwyższą wartość pokarmową osiągają produkty, które zawierają w sobie amarantus zmieszany z mąką z tradycyjnych roślin zbożowych. Jest dobrym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, potasu i magnezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)