Translate

10 listopada 2016

Obieranie dyni

Ten, kto choć raz chciał kiedyś obrać dynię, wie, że wymaga to czasu i... wielkich pokładów cierpliwości. Po pierwszym obieraniu powiedziałam sobie: albo znajdę na to jakiś sposób albo nie zrobię tego nigdy więcej! W związku z tym, że mój syn kocha dynię miłością wielką, druga opcja nie wchodziła w grę :) 


Dzisiaj dynia bardzo często gości w naszej kuchni, a ja nie muszę ćwiczyć cierpliwości przy jej obieraniu. Po dokładnym umyciu, kroję ją na dwa lub cztery kawałki i w naczyniu żaroodpornym wkładam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Czas pieczenia zależy od jej wielkości oraz od tego, co chcę z nią później zrobić - jeżeli ma być składnikiem zupy czy zamienić się we frytki, może piec się nawet około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika obieranie dyni to sama przyjemność :) Nie wierzysz? Spróbuj!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)