Translate

30 marca 2017

Alergie pokarmowe a łączenie pokarmów

"Stan cierpiących na alergie pokarmowe poprawia się zazwyczaj w szybkim tempie po zastosowaniu właściwych kombinacji pokarmowych. (...) brzmi to nieco dziwnie, bowiem alergie są wszak zaburzeniami immunologicznymi, nie wiążącymi się w bezpośredni sposób z trawieniem". Prawidłowe zestawianie pokarmów nie usuwa przyczyn alergii, ale wyklucza czynnik, który wyzwala reakcję alergiczną. "Jeśli rozmaite pokarmy zestawia się ze sobą, licząc na łut szczęścia, dochodzi do zaburzeń trawiennych. Powstają gazy i toksyny, a w jelitach odkładają się resztki białka. Dociskane do ściany jelitowej absorbowane są do krwi i wyzwalają uczuleniowe reakcje".
Trudne do zdiagnozowania alergie, tzw. alergie ukryte, szybko znikają, kiedy zastosuje się prawidłowe kombinacje pokarmów. "Przeprowadzane testy wykazują, że większość alergików nie jest uczulona na chleb, mięso czy ser. (...) Uczulamy się przede wszystkim na toksyny i resztki białka, obecne w organizmie na skutek nieprawidłowych zestawień pokarmowych. 
Efektem przestrzegania zasad właściwego zestawiania pokarmów jest idealne trawienie. Ma to pozytywny wpływ na przemianę materii, jak również na odporność i w ten sposób, pośrednio, również na alergie".


Dobre kombinacje pokarmowe to:

1. SKROBIA - TŁUSZCZ
  • Pokarmy bogate w skrobię zawierają sporo białka. 
  • Trawienie skrobi jest skomplikowanym procesem.
  • "Tłuszcz spowalnia ruchy trawienne żołądka. Skrobia pozostaje w żołądku dłużej, w efekcie czego białko zostaje lepiej strawione".
  • Np.: chleb z masłem, chleb z awokado, ziemniaki z sosem na bazie oleju, frytki.
2. TŁUSZCZ - KWAS
  • Jest to kombinacja dobra, ale jednocześnie ciężkostrawna, dlatego tłuszczu należy dodawać niewiele.
  • Kwasy pozytywnie wpływają na tłuszcz - rozpuszczają go, ułatwiając trawienie.
  • Np.: awokado z sokiem z cytryny, tłusta ryba z sokiem z cytryny, orzechy z kwaśnymi owocami, ser z pomidorem.
3. CUKIER - KWAS
  • "Kwas prócz stabilizowania cukru ma również inne zadania - m.in. ochronę przed bakteriami i innymi mikroorganizmami".
  • Np.: jogurt z miodem, jogurt ze słodkimi owocami, kiszona kapusta z rodzynkami, sos słodko - kwaśny.


Wpis powstał na podstawie książki "Sztuka łączenia pokarmów. Co z czym?" J. i I. Dries, wszystkie cytaty pochodzą z tej właśnie książki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)