Translate

25 października 2016

Gdzie zaczyna się zdrowie?

Webinar to rodzaj internetowego seminarium. Wykorzystywany jest głównie jako narzędzie szkoleniowe i w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność. Dla mnie to idealna forma zdobywania wiedzy, ponieważ robię to, nie ruszając się z domu. Jest to duże ułatwienie dla mnie jako mamy.

W webinarze, o którym napiszę za chwilę, wzięłam udział ja, ale wziął też udział mój syn, mający wówczas  4,5 roku. Tematy zdrowia, zdrowego odżywiania, alergii itp. są bliskie również Jemu, dbam bowiem o to, żeby miał jak największą świadomość w temacie zdrowia i jedzenia. Z czym człowiek żyje, tego się uczy! Kiedy niedawno zapytałam Go, jaki zawód będzie wykonywał w przyszłości, odpowiedział, że planuje zostać Ninją kucharzem :) A zapytany, jak to Jego kucharzenie ma wyglądać, powiedział, że w Jego restauracji będą dania bez glutenu i z glutenem, tylko z warzywami niektóre, a niektóre z mięsem, a jak już będzie musiał użyć jogurtu to wyłącznie naturalnego bez mleka w proszku. Rezerwujcie miejsca z wyprzedzeniem ;)

14.07.2016 roku zasiadłam przed komputerem razem z moim przyszłym Ninją kucharzem. Webinar nosił tytuł "Gdzie zaczyna się zdrowie?" i był prowadzony przez współwłaścicielkę sklepu EcoSmaki (sklep ma również swoje stacjonarne punkty, jeden znajduje się w Gdyni, a drugi w Gdańsku), panią Katarzynę Wojdę. Prowadzącą webinar mam przyjemność znać osobiście, jest pasjonatką i propagatorką zdrowego odżywiania, ma dużą wiedzę na ten temat. Na Jej webinar czekałam z niecierpliwością i cieszę się, że wzięłam w nim udział, ponieważ pomógł mi uporządkować moją wiedzę, a także przyniósł nowe informacje. Dzisiejszy wpis będzie jego streszczeniem.

1. Najprostszą drogą do zdrowia jest nasz talerz! - pięknie powiedziane i chyba nie wymaga komentarza.

2. Nasz żołądek jest jak dwie pięści. Wkładaj do niego odpowiednią ilość jedzenia! O tym już pisałam: mamy tendencje do przejadania się.

3. Witaj dzień szklanką wody z sokiem z cytryny lub z octem jabłkowym - pozwoli zakwasić żołądek i odkwasić organizm.

4. Czas posiłku to czas święty! Jedz w spokoju, przy stole, przeżuwając wszystko dokładnie.

5. Warunkiem dobrego rozpoczęcia trawienia w ustach jest odpowiednie nawodnienie oraz dokładne gryzienie, przeżuwanie.

6. Żołądek zdrowego człowieka jest odpowiednio zakwaszony; symptomami niedoboru kwasu żołądkowego są:
- kwaśne odbijanie,
- gazy,
- wzdęcia, brzydki oddech,
- refluks, ciężkość w żołądku,
- senność po posiłkach,
- uczucie ciężkości w żołądku,
- nudności,
- alergie pokarmowe,
- anemie,
- astma,
- trądzik,
- chroniczne drożdżyce, np.: candida,
- zakażenie Helicobacter Pylori,
- niedobory witamin i minerałów.

7. Aby sprawdzić, czy mamy kwas w żołądku, można wykonać tzw. test sody. Jak to zrobić? Należy wymieszać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej na 3/4 szklanki ciepłej wody. Ważne jest, aby robić to podczas przygotowania posiłku. Zgodnie z reakcją: NaHCO3 + HCL = NaCl + H2O + CO2, nasz organizm powinien zareagować beknięciem. Ważne jest, po jakim czasie od wypicia odbije się, ponieważ jeżeli stanie się to:
- podczas picia roztworu lub do 40 sekund po wypiciu - występuje nadkwasota (jest to zjawisko rzadkie),

- od 40 do 90 sekund - oznacza to dobre zakwaszenie żołądka,
- od 90 sekund do 3 minut - zakwaszenie jest słabe,
- powyżej 3 minut lub brak - zakwaszenie jest bardzo słabe lub w ogóle nie istnieje.

8. Produkcja kwasu żołądkowego może być zaburzona przez:
- przejadanie się,
- jedzenie w pośpiechu,
- spożywanie cukru,
- nadmiar w diecie dań smażonych, grillowanych oraz tłustych mięs,
- trzymanie się zalecanych 5 posiłków dziennie,
- stosowanie nieodpowiednich do sytuacji leków.

9. Aby kwas żołądkowy zaczął wydzielać się prawidłowo należy:
- starannie dobierać produkty,
- długo żuć pokarm w ustach,
- jeść w spokoju,
- włączyć do diety rośliny zielone typu: jarmuż, szpinak, rukola, brokuły, kapusta, botwinka,
- włączyć gorzkie zioła (pietruszka, imbir, kurkuma, kolendra),
- pić na czczo wodę z sokiem z cytryny,
- przed każdym posiłkiem pić 2 łyżki octu jabłkowego rozcieńczone w połowie szklanki wody,
- włączyć do diety kiszonki

10. Jelita to drugi mózg. W nich powstaje większość neuroprzekaźników, a w błonach śluzowych jelit znajduje się ok. 80% komórek układu immunologicznego. 

11. Przeciekające jelito. Czynniki powodujące jego powstanie i rozwój: stres, bakterie, toksyny, niestrawione pokarmy, leki, niewydolność narządów. Nieszczelne jelito to prosta droga do nietolerancji pokarmowych, nieprawidłowości immunologicznych, chorób autoimmunologicznych, niedoborów witamin i minerałów.

Jelita da się jednak naprawić! Należy wówczas zadbać o:
- obecność w diecie probiotyków (kiszonki, gotowe koncentraty żywych kultur bakterii), prebiotyków, l-glutaminy (aminokwas, który leczy jelita, znajduje się np. w białej kapuście; picie 100 - 200 ml świeżego soku z tej kapusty około pół godziny przed posiłkiem potrafi wyleczyć już w 2 tygodnie),
- prawidłowe wypróżnianie (naturalna i właściwa dla organizmu jest pozycja kucna, ponieważ w niej odbytnica zostaje otwarta i wypróżnianie się nie jest utrudnione, jak to się dzieje w pozycji siedzącej).

12. Zdrowie zaczyna się w brzuchu! Jesteś tym, co przyswajasz!
"Wszystkie choroby mają swój początek we wnętrznościach" (Hipokrates)
"Śmierć zaczyna się w jelitach" (Ilja Mecznikow)

 
! Dzisiaj o godzinie 20:00 kolejny webinar! Szczegółów szukajcie pod tym adresem: https://www.facebook.com/events/154249591703003/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)