Translate

31 października 2016

Deser czekoladowy z chia



Deser mój ulubiony! Może spróbujesz? Wlej do garnka 1 szklankę mleka roślinnego (u mnie - mleko kokosowe), wkrusz 1 tabliczkę gorzkiej czekolady (pamiętaj o tym, aby miała dobry skład!) i wsyp 2 - 4 łyżki nasion chia. Podgrzewaj wszystko do czasu, aż czekolada się rozpuści. Przelej do pojemników, a po ostygnięciu schłodź w lodówce. Możesz ozdobić owocami (pierwsze zdjęcie), ale równie smaczny jest bez dodatków (drugie zdjęcie).


Chia - inaczej szałwia hiszpańska, jej nasiona spożywane były już przez Azteków i Majów, traktowali je jako zboże. Jest niskokaloryczna, bogata w kwasy Omega 3 i Omega 6, błonnik i przeciwutleniacze, cynk, magnez, żelazo, kwas foliowy. Posiada wysoką zdolność do absorbowania wody (pochłania dziesięciokrotnie więcej wody niż sama waży).  
Nasiona chia można wykorzystać do przygotowania smoothies, można stosować je jako dodatek do płatków, jogurtu, kiełki tych nasion można dodawać do sałatek lub na kanapki, a zmielone znajdą swoje zastosowanie w wypiekach. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 15 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)