Translate

22 października 2016

Kieszonki kukurydziane z warzywami


Na śniadanie, na kolację, do lunchboxa, na przekąskę... Danie uniwersalne, a do tego smaczne i zdrowe! Same zalety :)

Chcesz spróbować? Zatem przygotuj:

- warzywa (u mnie: marchewka, czerwona i zielona papryka, natka pietruszki, cebula),
- ulubione przyprawy do warzyw (u mnie: sól, pieprz, oregano),
- 25 dag mąki kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 szklanki ciepłej wody.

Co dalej? Proponuję zacząć od zrobienia ciasta - kiedy będzie leżakować, zajmiesz się farszem. Z mąki, soli, oleju i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto [jeśli będzie za twarde, dodaj więcej wody, jeśli za miękkie - dosyp mąki]. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Farsz można przygotować na wiele sposobów - wybierz najlepszy dla siebie: na parze, ugotuj, uduś, podsmaż. Pamiętaj o przyprawach. Następnie przestudź.
Ciasto rozwałkuj, wykrawaj dowolne kształty i zlepiaj po dwa elementy, wkładając do środka farsz. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 20 minut. Potem zadbaj już tylko o to, aby nikt Cię nie zagadywał ;) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ci, którzy tego bloga odwiedzają, czego mi życzą, niech i sami mają :)